Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) organiseert 2 cursussen voor mantelzorgers.

Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) organiseert binnenkort 2 cursussen voor mantelzorgers.

Voluit leven voor mantelzorgers

Waar gaat deze cursus over? Zorgen voor je naaste(n) kan gevoelens van onmacht, spanning, verdriet, angst en onzekerheid met zich meebrengen. Deze gevoelens komen mantelzorgers vaak slecht van pas, want ze moeten doorgaan, de ander heeft je nodig. Je kunt er alles aan doen om deze gevoelens niet te ervaren, door er tegen te vechten of ze te vermijden. Het blijkt nogal eens dat de gevoelens dan juist sterker worden.  

De cursus Voluit leven is bedoeld voor mantelzorgers die zich niet meer willen laten belemmeren door gevoelens als angst, spanning, somberheid, vermoeidheid en pijn. In de cursus onderzoek je hoe je omgaat met dit soort gevoelens en hoe je gevoelens die je lastig vindt, kunt leren toelaten. (‘acceptatie’). Bewustwording is hierin belangrijk. Door bewuster in het hier en nu te leven, wordt geleerd om allerlei ‘oordelen’ (strenge regels etc.) sneller op te merken en je er minder door te laten leiden. Veel mantelzorgers cijferen ze zichzelf weg voor de ander. In de cursus leer je wat voor jou belangrijk is in het leven en onderzoek je je eigen waarden en normen.

Wanneer, waar en hoe vaak?
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten, op 16, 23 en 30 maart en 6 april (van 13.30 tot 15.30 uur). Je krijgt bij deze cursus een cursusmap met opdrachten die je helpen om het geleerde in de praktijk toe te passen.  Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De cursus is gebaseerd op het boek Voluit leven van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen en wordt gegeven door trainer Carola van den Heuvel. De locatie van de cursus is ’t Trefpunt, Legtenbergerstraat 6 in Weerselo. 

Omgaan met dementie voor mantelzorgers.
1 op de 5 mensen krijgt op latere leeftijd een vorm van dementie. Mensen met dementie hebben zorg nodig. Familieleden en naasten doen dat vaak met liefde. Zij zijn ineens mantelzorger. Maar hoe verder de dementie vordert, hoe meer zorg er nodig is. De zorg voor een naaste kan dan veel tijd kosten naast het eigen dagelijks leven. Naasten van mensen met dementie kunnen niet altijd goed inschatten hoeveel zorg er nodig is en denken dat thuiszorg dan overbodig is. Dit kan de mantelzorg zwaar en intensief maken. Oververmoeidheid en stress liggen op de loer. Wat kan helpen om de zorg langer vol te houden?

Waar, wanneer en hoe vaak?
In de cursus krijg je informatie over dementie en over verschillende vormen zoals de ziekte van Alzheimer. Ook ontmoet je lotgenoten en kunt  daarom persoonlijke ervaringen en praktische tips uitwisselen. Ook krijg je (naast bovengenoemde tips) adviezen hoe met gedrags- en karakterveranderingen om te gaan. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur (15, 22, 29 april, 6, 13 en 20 mei) en vindt plaats in de Herterij Twente, Meijersweg 8 in Geesteren. De cursus wordt gegeven door Sociaal werkers Mantelzorg Edith Harmsen en Nicolet Plegt van SWTD, samen met een casemanager en GZ psycholoog van Zorggroep Sint Maarten.

Aan de cursussen zijn geen kosten verbonden!
Meer weten of aanmelden?

Bel of mail onze sociaal werkers mantelzorg:
mail:  e.harmsen@swtd.nl  of n.plegt@swtd.nl /telefoon: 06-38594369 / 06-38275388.

Gepubliceerd door op 27-01-2020